Elke leerling bezit een scala aan talenten. Elke leerling verdient het dat deze talenten gezien worden. Weten waarín je talentvol bent, of juist niet, vergroot je zelfinzicht.
Talentenkompas helpt leerlingen zichzelf beter te leren kennen, hun persoonlijke kompas af te stellen en sturing te geven aan leerprocessen.
Om talenten inzichtelijk te maken voor leerlingen is het talenteneiland ontwikkeld. Een eiland met 9 provincies, elk verdeeld in talentgebieden.
In de lesmethodiek worden de leerlingen meegenomen langs deze talentgebieden en ontdekken waar ze zich prettig en op het gemak voelen, waar ze goed of minder goed in zijn en waar hun voorkeuren en uitdagingen liggen.
Zijn talenten van leerlingen voor jou altijd zichtbaar? Heb jij inzicht in alle factoren die een rol spelen bij de talentontwikkeling van je leerlingen?
In jouw dagelijks onderwijs ligt de uitdaging om naar een leerling te kijken vanuit een breder perspectief, naar alle gebieden waar talentontwikkeling plaatsvindt, zowel binnen als buiten school. Dit gaat over veel meer dan alleen talenten in de cognitieve vermogens.
Talentenkompas biedt wetenschappelijk materiaal en trainingen voor professionals om dit inzicht in talenten te vergroten.
Op welke manier kijk jij naar een leerling? Wat betekent talentvol zijn voor jou? Welke talenten neem je waar en welke zie je mogelijk over het hoofd?
‘Daar waar een oordeel begint, eindigt de waarneming’. Ieder mens kijkt naar de wereld door zijn eigen gekleurde bril. Talentenkompas laat jou nadenken over eigenschappen die jouw waarneming beïnvloeden. Door bewuste aandacht te hebben voor de manier waarop je een leerling waarneemt, maakt het ook mogelijk om nog bewuster stil te staan bij zijn of haar talentontwikkeling.