In groep 7 en 8, de laatste jaren van de basisschool breekt vaak een spannende periode aan voor leerlingen. Wat wordt straks mijn advies voor het voortgezet onderwijs? Naar welke school ga ik straks en naar welke brugklas? Wat past bij mij?
Om antwoorden te vinden op dergelijke vragen maken scholen vooral gebruik van schoolvaardigheidstoetsen. Deze hebben vaak maar een beperkte voorspellende waarde voor de manier waarop leerlingen het voortgezet onderwijs daadwerkelijk doorlopen.
Talentenkompas is ontwikkeld als een aanvulling op dergelijke toetsen. Doel van de talentmeting en de lesmethodiek is om leerkrachten, ouders/ opvoeders en de leerling zelf te faciliteren bij het verkrijgen van een breed en compleet beeld van een leerling.
Het uitgangspunt van Talentenkompas is positief: iedereen heeft talenten! De vraag is alleen op welk gebied en wat het beste bij een individuele leerling past.
Binnen basisscholen kan Talentenkompas van meerwaarde zijn bij verschillende doeleinden:
Het is voor basisscholen mogelijk om Talentenkompas in te zetten na het volgen van de basistraining door een onderwijsprofessional.